Maailman suurin hirsikoulu hyödyntää uutta kotimaista puuosaamista

10.02.2015

Kotimaisuus ja ekologisuus ovat suuressa roolissa Pudasjärvelle nousevan maailman suurimman hirsikoulun rakentamisessa. Oy CrossLam Kuhmo Ltd. toimittaa hirsikoulun rakentamisesta vastaavalle Lemminkäinen Talo Oy:lle puisista CLT-komponenteista valmistetut välipohjat sekä kävelysiltojen kaiteet.

Pudasjärven 800 oppilaan ja noin 9700 neliömetrin kokoinen puukampus valmistuu vuoden 2016 syyslukukaudeksi. Aloite puurakentamisesta lähti Pudasjärven kaupungilta, sillä vanha koulu kärsi sisäilmaongelmista. CrossLamin VTT-sertifikaatin saaneet CLT-komponentit ovat vastanneet kotimaisen puurakentamisen kysyntään.

– Teräs ja betoni ovat tutut ja kauan käytetyt elementit julkisessa rakentamisessa, mutta CLT-komponentit tekevät uuden kotimaisen toimijan myötä vahvasti tuloaan markkinoille ja puuosaaminen lisääntyy koko ajan, kertoo hankintainsinööri Hanna Keskiaho Lemminkäiseltä.

Puurakentamisen edut julkisissa rakennuksissa muodostuvat muun muassa kuivasta ja tehdasoloissa tapahtuvasta rakentamisesta, korkeasta esivalmistusasteesta sekä nopeasta asennuksesta ja muokattavuudesta. Lisäksi puun on todettu vaikuttavan positiivisesti mm. sisäilman laatuun, kosteustasapainoon, viihtyvyyteen ja akustiikkaan.

– Alan uusi kotimainen toimija on meille kustannustehokas ratkaisu erityisesti materiaalin läheisyyden vuoksi. CrossLamin tehtaan sijainti Kuhmossa mahdollistaa meille lyhyet tilausajat ja joustavan tuotannon ihan jo logistisistakin syistä, Keskiaho kertoo.

Puu on ekologinen valinta

Julkisrakentamisessa on kiinnitettävä huomioida rakennushankkeiden ympäristövaikutuksiin. Puurakenteiden valmistaminen aiheuttaa pienimmät hiilidioksidipäästöt, minkä lisäksi puu materiaalina sitoo hiiltä rakenteisiin jopa sadoiksi vuosiksi. Tämä tekee puusta ylivertaisen rakenteen.

– Kun puusta rakennetaan yksi neliömetri seinää, syntyy noin 52 kilogramman hiilidioksidivarasto. Jos puuseinällä korvataan vastaava betoniseinä, vältetään lisäksi betoniseinän valmistuksen aiheuttama noin 110 kilogramman hiilidioksidipäästö, valaisee CrossLamin toimitusjohtaja Juha Virta puurakentamisen ympäristöhyötyjä.

Oy CrossLam Kuhmo Ltd. valmistaa kotimaisesta massiivipuusta ristiinlaminoituja CLT-levyjä, jotka yhdistävät helppouden, ekologisuuden ja kauneuden elementtirakentamisessa. Crosslamin tehdas avattiin joulukuussa 2014.

Lisätietoja:
Jyrki Moilanen, CrossLam, operatiivinen johtaja, p. 044 775 9603, jyrki.moilanen@crosslam.fi
Juha Virta, Crosslam, toimitusjohtaja, p. 040 148 6550, juha.virta@crosslam.fi
Esa Kemppainen, Lemminkäinen Talo Oy, elinkaariliiketoiminnan johtaja, p. 02071 53339, esa.kemppainen@lemminkainen.com

Arkisto »