materialsmaterials

CLT-levyn tekniset tiedot

Puun luonnonmuovaamat ominaisuudet ovat monilta osiltaan vertaansa vailla. Näiden puun luonnollisten ominaisuuksien vuoksi CLT-levyt ovat erittäin lujia ja kapasiteettiinsa nähden kevyitä. CLT-levy sopii sekä rakennuksen pysty- että vaakarungoksi. CLT-välipohjalaatastot ovat nopeita asentaa ja helpottavat puurakenteiden jäykistämistä.

Puu on sellaisenaan eristävä materiaali, joten CLT-levyt parantavat osaltaan rakennuksen lämmöneristävyyttä. Alhaisen lämmönjohtavuuden takia puupintaa on myös miellyttävää koskettaa. CLT-levy vaikuttaa rakennuksen sisäilmastoon, koska se toimii kosteuspuskurina. Puu tasaa CLT-talossa sisäilman kosteutta ja parantaa tutkitusti sisäilman laatua. Puu luo tilaan myös miellyttävän akustiikan ja äänimaailman.

Puurakentamisen kohdalla puheenaiheeksi nousee usein paloturvallisuus. Palotilanteessa CLT-levyn pinta hiiltyy. Massiiivipuinen rakenne ei romahda palossa, koska hiiltymisvara on huomioitu mitoituksessa ja sisäkerrokset ovat hiiltyvän ulkopinnan suojassa.

Nelikerroksiset ja niitä korkeammat puukerrostalot sekä monet julkiset puurakennukset on nykyisten palomääräysten mukaan varustettava sprinklerijärjestelmällä, joka tekee niistä kaikkein paloturvallisimpia rakennuksia. Lisäksi nykyisillä palonsuojamaaleilla on mahdollista tehdä Crosslam-levyn pinnasta syttymätön.

 

Tutustu myös:

Materiaalipankki

Mitoituslaskelmat:

Seinän nurjahduskestävyys (pdf)

Jäykistävän seinän kestävyys (pdf)

Aukkopalkin kestävyys (pdf)

Välipohjan kestävyys (pdf)

Tukipainekestävyys (pdf)

Puuinfon artikkeli puun kosteusteknisistä ominaisuuksista

 

Kysy lisää:

p. +358 9 4282 7440
e. info@crosslam.fi

 

Crosslamin CLT-levyn ominaisuudet

Crosslam = CLT = CrossLaminated Timber tarkoittaa massiivista puulevyä, joka valmistetaan liimaamalla ristiin kolme, viisi tai seitsemän lamelli- eli puulevykerrosta. CLT on teollinen puutuote, joka valmistetaan aina asiakasmittoihin.

Lue lisää

Crosslamin CLT-levystä rakentaminen

Puurakennukset ovat aina kuuluneet suomalaiseen maisemaan, ja kuuluvat tulevaisuudessakin. Ymmärrys luonnonvarojen säästämisen tärkeydestä lisää rakentajien kiinnostusta puurakentamiseen entisestään.

Lue lisää

Oy CrossLam Kuhmo Ltd.  |  Kivikatu 4, 88900 Kuhmo, Finland  |  Puh. +358 9 4282 7440  |  info@crosslam.fi
All content © 2014 Oy CrossLam Kuhmo Ltd.
Rekisteriseloste, evästeet ja yksityisyys