materialsmaterials extranetextranet uk-flag

Aistiesteetöntä rakentamista

ti 29. toukokuuta 2018 10.00.00

Aistiesteetöntä rakentamista

Elämme hektisessä maailmassa. Tarvitsemme kiireen tasapainottamiseksi ympäristöjä, joissa voimme rentoutua, ja joissa stressihormonitasot laskevat, kun aistimme eivät jatkuvasti ylivirity. Tällaisten tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan kaikki aistit, niin että aivoille tärkeät ärsykkeet ovat tasapainossa. Aisteja ei ole tarkoitus passivoida vaan luoda tila, jossa käyttäjä voi kokea ympäristön monen eri aistin avulla. Näin tilasta muodostuu aistiesteetön, ihmisystävällinen ja miellyttävä. Aistiesteettömässä tilassa on helppo viipyä, kokea ja osallistua. Tällöin myös arkkitehtuurista ja käytettävyydestä on mahdollisuus saada kokonaisvaltainen kokemus.

Aiemmin esteettömyys on tunnettu vain fyysisen esteettömyyden näkökulmasta. Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimusryhmä haluaa tuoda esteettömyyteen mukaan myös aistit. Tarkoituksena on laajentaa esteettömyyden käsitettä kohti aistit huomioivaa kokonaisuutta ja tutkia aistiesteettömiä asumisratkaisuja. SAMKissa on käynnissä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) rahoittama hanke, jossa keskitytään etsimään aistiesteettömiä ratkaisuja kotiympäristöihin. SAMK:n lehtori Hanna Hannukaisen mukaan hankkeen tavoitteena on löytää sellaisia aistiystävällisiä asumisratkaisuita, jotka ovat toimivia, taloudellisia, kauniita ja auttavat asukkaita saamaan tarvitsemiaan ärsykkeitä ja palautumaan kuormituksesta. Kantavana ajatuksena on, että aistipuolen huomioiminen on kiinteä osa esteetöntä suunnittelua ja rakentamista.

Invaliidilitto on julkaissut aistit huomioivan tilojen esteettömyyden tarkistuslistan. Lista on laadittu Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Autismi- ja Aspergerliiton yhteistyönä.

Crosslam haluaa edistää ihmisten hyvinvointia luonnollisimmillaan

CLT-puuelementeistämme eli Crosslam-levyistä valmistetaan rakennuksia, joissa ihmisillä on hyvä olla. Puu luonnollisena materiaalina luo tilaan harmonisen ja lämpimän tunnelman. Tutkimukset osoittavat, että puun käytöllä sisätiloissa on monia positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Puurakennuksissa elää tyytyväisiä ihmisiä. Crosslam-levyistä on rakennettu monia aistiystävällisiä koteja ja mm. Suomen ensimmäinen CLT-koulu. Kysy lisää: +358 9 4282 7440, info@crosslam.fi.

 

Aistiystävällinen Asuntomessujen Haltiatar

Porin Asuntomessuille on rakennettu aistiystävällinen ja -esteetön Talo Haltiatar. Talo Haltiattaressa aistit on otettu huomioon muun muassa materiaalivalinnoissa ja Crosslam-levyt ovat talon keskeinen rakennusmateriaali. Puuseinät tekevät tiloista aisteja rauhoittavia, sisäilmaltaan terveellisiä, luonnonläheisiä ja akustisesti miellyttäviä. Talon rakennuttajaperhe ihastui siihen, että CLT-elementeillä on mahdollista toteuttaa laajoja yhtenäisiä puupintoja ja tuoda luonnon kauneus sisälle.

Lehtori Hanna Hannukainen on ollut mukana suunnittelemassa Haltiattaren sisustusta.

- CLT-materiaalina istuu aistiesteettömyyteen erittäin hyvin, koska puurakentaminen jo itsessään vähentää tutkimusten mukaan stressiä. Kuormittavan työ- tai koulupäivän vastapainoksi aivomme tarvitsevat palautumisaikaa ja koti on luonteva ympäristö rauhoittumiseen ja toisenlaisten virikkeiden saamiseen. Aistiesteettömyydessä tärkeitä periaatteita ovat mm. luonnonmateriaalien suosiminen, miellyttävät akustiset ratkaisut, maanläheinen värimaailma ja epäsuora valaistus, Hanna Hannukainen sanoo.

Kohteen valmistumista voi seurata Talo Haltiattaren blogista ja Satakunnankansasta. Crosslam on Talo Haltiattaressa esittelemässä suomalaista modernia puurakentamista 6.7. - 5.8. joka päivä klo 10 - 18. Lämpimästi tervetuloa messuille tutustumaan!

 

Lisätietoja
Miikka Vainio, myyntijohtaja, Crosslam
+358 9 4282 7440
miikka.vainio@crosslam.fi

Katso lisää uutisia

Tilaa Crosslamin uutiskirje

Tilaa alla olevan linkin kautta Crosslamin uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Sopivin väliajoin ilmestyvässä uutiskirjeessä kerromme Crosslamin ajankohtaiset kuulumiset ja käsittelemme puurakentamista mielenkiintoisista näkökulmista.

Tilaa uutiskirje

Referenssit

CLT-elementtien valmistusprosessin yksinkertaisuus mahdollistaa räätälöidyt tuotteet, yksilöllisesti jokaista projektia varten. CLT on edullinen tapa toteuttaa laadukkaita, yksilöllisiä ja kestävän kehityksen mukaisia koteja sekä muita rakennuksia ja rakennusosia. Tutustu referensseihimme!

Lue lisää

Oy CrossLam Kuhmo Ltd.  |  Kivikatu 4, 88900 Kuhmo, Finland  |  Puh. +358 9 4282 7440  |  info@crosslam.fi
All content © 2019 Oy CrossLam Kuhmo Ltd.
Rekisteriseloste, evästeet ja yksityisyys