materialsmaterials extranetextranet uk-flag

CLT-elementti on upeasti esillä näissä kohteissa

ma 11. lokakuuta 2021 10.08.00

Meillä täällä Woodpoliksen teollisuusalueella Kuhmossa valmistuu CLT-levyjä asiakkaidemme toivomiin mittoihin. Teemme CLT-elementtejä eli massiivipuulevyjä yksilöllisesti jokaista rakennuskohdetta varten. CLT-levy toimii rakennuksen kantavana runkona sekä pysty, että vaakarakenteissa. Toimintaperiaatteemme mukaisesti jokainen CLT elementti tehdään suoraan asiakasmittoihin.

CLT-elementti voi olla jopa täysin uniikki ja tuoda esimerkiksi julkisen tilan tai yrityksen toimipisteen aulaan persoonallista designia – toimia vaikka vierailijoita ihastuttavana katseenvangitsijana.

CrossLamin valmistamasta CLT-levystä on toteutettu esimerkiksi

 • Julkisia rakennuksia ja massiivipuukouluja
 • Kerrostaloja
 • Hoivakoteja
 • Omakotitaloja ja pientaloja
 • Vapaa-ajan asuntoja
 • Lisäkerrosrakenteita
 • Tilaelementti- ja moduulirakenteita
 • Autiotupia
 • Meluesteaitoja
 • Parvekerakenteita
 • Luhtikäytäviä
 • Porrasrakenteita
 • Hirsiaihioita
 • Sinun kohteesi?

 


CLT-elementti mahdollistaa tyylikkään rakentamisen. CLT-levy on massiivipuulevy, jossa 3, 5 tai 7 lamellikerrosta on liimattu ristiin. Tämä artikkeli jatkuu kuvan alapuolella.

CLT-elementti pääsee esille Kuhmossa

Meillä on ilo ja kunnia-asia olla mukana myös paikallisesti huomattavassa rakennushankkeessa. Kyseessä on rakennuskohde: Koppanen – Juminkeon laajennus, johon CrossLam on toimittanut massiivipuurungon. CLT-elementti on edustavasti esillä myös tässä rakennuksessa.

Projekti on edennyt kuluneen kesänkin aikana, kuten monet Markkulankujalla tai Kainuuntiellä Kuhmossa liikkuneet ovat voineet pistää merkille. Uudisrakennuksen CLT-elementit työstettiin CrossLamilla kesä–heinäkuun aikana ja runko asennettiin kesän aikana. Nopean rakennustavan ansiosta rakennuksessa päästiin runkovaiheen jälkeen nopeasti etenemään sisätöihin.

Tässä kohteessa Juminkeon (päärakennus) välittömään läheisyyteen rakennetaan siis erillinen uudisrakennus, joka käsittää esimerkiksi arkisto- ja kirjastotilat, kaksi työhuonetta, taukotilan keittokomeroineen sekä tekniset tilat.

Rakennus (kerrosala 289 kem²) on valtaosin CLT-elementtirakenteinen ja sen julkisivut ovat puuverhoiltuja. Kohteen pitkillä sivuilla hyödynnetään tyylikästä graafista rst- ja alumiiniverkkoa. Rakennettava kokonaisuus pitää sisällään myös uudisrakennuksen piha-alueen järjestelyt sekä yhteysreitin Juminkekoon. Päärakennus valmistui alun perin Uuden Kalevalan 150-vuotisjuhlavuonna vuonna 1999. Kohteen rakennuttajana toimii Juminkeko-säätiö.


Koppanen – Juminkeon laajennus -rakennusprojektissa Kuhmossa päärakennuksen (Juminkeko) välittömään läheisyyteen rakennetaan erillinen uudisrakennus. CLT-elementti on upeasti esillä tässäkin paikallisessa kohteessa.

CLT-elementti upeassa huvilassa – tuotekehitystyö käynnissä useissa mielenkiintoisissa hankkeissa

CLT-elementti, massiivipuu ja erilaiset CLT-rakenteet tarjoavat tyylikkäitä ratkaisuja monipuoliseen omakotitalorakentamiseen sekä tyylikkäiden vapaa-ajan asuntojen toteuttamiseen. Kun matkaan otetaan heti suunnitteluvaiheessa myös taitava arkkitehti, ammattitaitoiset rakentajat ja CLT-rakentamisen asiantuntijat, tuloksena loihditaan persoonallinen, pitkäikäinen ja ihastuttava ratkaisu.

Tässä alapuolella kuvissa näkyvä CLT-rakentamista hyödyntävä moderni huvila valmistuu Sotkamon alueelle Kainuuseen. Esittelyssä olevasta rakennettavasta kohteesta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että CrossLam tekee parhaillaan tämän huvilan rakentamisen yhteydessä myös rakenteellisia tutkimuksia: seuraamme muun muassa rakenteen lämpöteknistä toimivuutta sekä kosteusteknistä toimivuutta. Uskallamme sanoa, että tulokset vaikuttavat jo tässä vaiheessa erittäin lupaavilta.

Lisäksi tässä upeassa huvilassa hyödynnetään spesiaalirakennetta. CrossLam tarjoaa kyseistä erikoisrakennetta ainoana CLT-elementtien valmistajana ja tehtaana Suomessa – ja tiettävästi koko maailmassa.

Jos olet kiinnostunut tämän kohteen rakenteellisesta ratkaisusta mahdollisessa rakennuksessasi, ota yhteyttä meidän modernin puurakentamisen ammattilaisiimme, he osaavat antaa lisätietoja tekniikasta.

Kohteen erityispiirteitä

 • Yhdistelmä: CrossLamin CLT + Ekovillan sandwich-rakenne
 • Kantavan 80-millisen CLT-sisäpinnan jälkeen pystyrunko, jonka ulkopintaan on kiinnitetty • 60-millinen lehtikuusiverhottu CLT-elementti
 • CLT-elementtien väliin on puhallettu kotelopuhalluksena yläkautta Ekovilla-eriste
 • Kahden puupinnan välissä täyspuukuitueriste = hyvin eristävä umpipuurakenne
 • CLT:n pintakerroksena käytetään siperianlehtikuusiverhousta
 • Kiinteiden ikkunoiden asennukset on toteutettu listattomilla ja karmittomilla ratkaisuilla

 

Ota yhteyttä CrossLamin ammattilaisiin

Kiinnostaako CLT-elementti? Tutustu myös CrossLamin muihin referenssikohteisiin

CrossLamille ympäristöseloste

CrossLam teetätti riippumattomalla toimijalla ympäristöselosteen mahdollisesti ensimmäisenä CLT-elementtien valmistajana Suomessa. Tämä keväällä verifioitu ympäristöseloste on uuden standardin mukainen (EN 15804+A2) ja se on voimassa vuoteen 2026 asti.

– Yrityksenä meitä kiinnostaa oman toiminnan päämäärätietoinen kehittäminen ympäristön näkökulmasta sekä oma hiilijalanjälkemme. Halusimme tutkia tuotteemme valmistusta ja sen elinkaaren aiheuttamia päästöjä ympäristölle, toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen CrossLamilta kertoo.

CrossLamin tavoitteena on olla yritys, jolla on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki, mutta suuri hiilikädenjälki. Uusiutuvana luonnonvarana puu on eräs maailman ympäristöystävällisimmistä rakennustuotteista, joten CLT:n osuus rakennuksessa tai rakennuksissa on periaatteessa ympäristön kannalta usein positiivinen asia.

– Voidaan sanoa, että ympäristöselosteemme mukaan rakennus toimii hiilivarastona, eli sitoo hiiltä, kun runkomateriaalina käytetään CLT:tä. Rakennuksen hiilitase paranee siis CLT:n avulla merkittävästi, myyntijohtaja Ville Manninen korostaa.

Mikä on EPD?

 • Ympäristöseloste eli EDP (EPD = Environmental Product Declaration)
 • Vapaaehtoinen ja standardoitu
 • Riippumattomasti varmennettu ja rekisteröity asiakirja
 • Voimassa kerrallaan viiden vuoden ajan
 • Perustana oikea tutkittu data
 • Tarjoaa ymmärrystä tuotteen ympäristöllisestä suorituskyvystä

 

CrossLamin ympäristöselosteeseen voi tutustua Rakennustietosäätiön verkkosivuilla tai materiaalipankissamme.


CLT-elementin avulla rakennuttaja tai yksittäinenkin rakentaja voi saavuttaa positiivisempia ympäristövaikutuksia käyttämällä CLT:tä kohteen runkomateriaalina.

CLT ja CLT-elementti pähkinänkuoressa

Jos CLT-elementti on vielä hieman vieraampi rakennusmateriaali, tutustu ihmeessä CLT:hen, massiivipuuhun ja CLT-elementteihin tämän kappaleen avulla! Olemme koonneet tähän alle kootusti asiaa siitä, mistä CLT-rakentamisessa on kysymys. Jos olet jo ammattirakentaja tai rakennuttaja, voit tietysti vilkaista vaikka kertauksen vuoksi. CLT-elementti mahdollistaa monipuolisen rakentamisen.

CLT tarkoittaa massiivipuulevyä, joka valmistetaan liimaamalla ristiin puulevykerroksia. CrossLamin valmistama CLT-levy on luja ja ympäristöystävällinen rakennustuote. Valmistuksessa käytettävä puuraaka-aine on tavallisimmin PEFC-sertifioitua kainuulaista mäntyä tai kuusta. Erikoistilauksesta levyjämme on mahdollista valmistaa myös erimerkiksi koivupinnalla. Terassilevyjen pintakerroksia olemme toteuttaneet lisäksi lämpökäsitellystä männystä.

CLT-elementti pähkinänkuoressa

1. CLT-levy on massiivipuulevy, jossa on 3, 5 tai 7 lamellikerrosta liimattu ristiin
2. On teollinen puutuote, jonka valmistamme aina asiakasmittoihin
3. Levyt ovat kevyitä, jäykkiä ja kestäviä
4. Ekologinen rakennustuote, jonka hiilijalanjälki on pieni
5. Toimii rakennuksen kantavana runkona, lisäksi valmiina sisäpintana
6. Valmistusprosessin yksinkertaisuus mahdollistaa räätälöidyt tuotteet
7. Puulla on tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia

CLT-elementti: moduuli- ja tilaelementtirakentaminen

Erityisesti kerrostalorakentamisessa on huomattu moduuli- ja tilaelementtirakentaminen sekä CLT-elementit ja rakenteet. Kokonaisuus tarjoaa erilaisten kohteiden rakentajille ja rakennuttajille houkuttelevia vaihtoehtoja. Eikä unohtaa sovi omakoti- tai pientalojakaan, sillä myös niitäkin voidaan rakentaa tehtaalla valmiiksi varustelluista tila- tai tasoelementeistä – ja nämä sitten kootaan ja asennetaan tontilla paikoilleen. Tilaelementit koostuvat valmiista seinistä, lattiasta ja katosta, jotka rajaavat tilaelementin.

Suunnittelussa tulee huomioida tietenkin elementtikuljetusten sallimat mitat. CrossLamin valmistamat CLT-levyt voidaan varustella yhteistyökumppaneidemme tehdasolosuhteissa taso- tai tilaelementeiksi.

Tilaelementeissä voi olla kaikki valmiina:

 1. Väliseinät
 2. LVIS-asennukset
 3. Ikkunat ja ovet
 4. Kalusteet ja varusteet
 5. Sisäpinnat

 

 • Rakennettava CLT-kohde kootaan työmaalla nostelemalla nosturilla valmiit elementit paikoilleen kuin suuri 3D-palapeli.
 • Kerrostalorakentamisessa kaksoisrungot välipohjissa ja -seinissä mahdollistavat hyvän ääneneristävyyden.
 • Työmaalla säästytään erillisiltä valu- ja juotostyövaiheilta = rakentaminen ei aiheuta rakennusaikaista kosteuskuormaa muillekaan rakenteille.
 • Kokonaisen puukerrostalon rakennusaika voi kestää vain joitakin kuukausia.
 • Rakennusaikaan sidottu pääoma saadaan tuottamaan mahdollisimman nopeasti.

 

Rakentajille ja rakennuttajille hyödyllistä CLT-asiaa:

CLT-elementti, katso CLT-levyn tekniset tiedot

CLT-elementti, CLT-levystä rakentaminen

Ota yhteyttä CrossLamin ammattilaisiin

Lue myös artikkeli: ”Massiivipuu ja modernin puurakentamisen elementit”

CLT-elementti: mahdollisuudet monipuolistuvat

Olemme Suomen ensimmäinen CLT-levyn valmistaja ja toimittaja. Koska olemme alamme pioneeriyritys, haluamme pitää jatkuvasti myös huolen siitä, että pystymme tarjoamaan yhä laadukkaampia CLT-tuotteita ja palveluita.

CrossLamilla on itse asiassa käynnissä parhaillaan investointihanke, jonka myötä CLT-elementtirakentamisen mahdollisuudet monipuolistuvat. Tämä hanke pitää sisällään uuden tuotantohallin rakentamisen, CNC-kapasiteetin laajentamisen sekä levyhionnan koneellistamisen.

Tämän ansiosta tuotantokapasiteettimme kasvaa merkittävästi. Lisäksi uudistuksen myötä yrityksemme satsaa myös tuliterään CNC-koneeseen, joka mahdollistaa aiempaa monipuolisemmat jälkikäsittelymahdollisuudet CLT-elementeille ja -rakenteille. Rakentajalle tämä tarkoittaa erilaisten vaihtoehtojen ja yksilöllisten räätälöintimahdollisuuksien kasvamista.

Mikäli edustat rakennuttajaa, kaupungin tai kunnan teknistä osastoa, rakennushankkeiden ja -investointien päättäjää, rakennusyritystä tai olet ammattirakentaja, omakotitalorakentaja tai vapaa-ajan asuntoa rakentava, kysy lisää CLT-elementistä ja CLT-rakentamisen monipuolistuvista mahdollisuuksista suoraan ammattilaisiltamme.

Kokonaisinvestointia tukee Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Lisäksi hankkeessa on mukana myös Kuhmon kaupunki. Tässä kuussa tontillamme tehdään muun muassa pohjatöitä. Tulemme kertomaan investointihankkeen etenemisen vaiheista myös verkkosivuillamme.


Investointihanke etenee, syyskuussa tontillamme on tehty muun muassa pohjatöitä.

Voit seurata meitä helposti modernin puurakentamisen maailmassa:

LinkedInissä

Instagramissa

Tilaa uutiskirjeemme

Kiitos, että luit artikkelimme. CrossLam on Suomen ensimmäinen CLT-levyn valmistaja ja toimittaja. Tuotantolaitoksemme sijaitsee maailman parhaan havumetsäalueen sydämessä Kuhmossa. Juuremme kainuulaisessa metsämaisemassa ovat meille erityisen painava seikka.

Katso lisää uutisia

Tilaa Crosslamin uutiskirje

Tilaa alla olevan linkin kautta Crosslamin uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Sopivin väliajoin ilmestyvässä uutiskirjeessä kerromme Crosslamin ajankohtaiset kuulumiset ja käsittelemme puurakentamista mielenkiintoisista näkökulmista.

Tilaa uutiskirje

Referenssit

CLT-elementtien valmistusprosessin yksinkertaisuus mahdollistaa räätälöidyt tuotteet, yksilöllisesti jokaista projektia varten. CLT on edullinen tapa toteuttaa laadukkaita, yksilöllisiä ja kestävän kehityksen mukaisia koteja sekä muita rakennuksia ja rakennusosia. Tutustu referensseihimme!

Lue lisää

Oy CrossLam Kuhmo Ltd.  |  Kivikatu 4, 88900 Kuhmo, Finland  |  Puh. +358 9 4282 7440  |  info@crosslam.fi
All content © 2019 Oy CrossLam Kuhmo Ltd.
Rekisteriseloste, evästeet ja yksityisyys