materialsmaterials extranetextranet uk-flag

CLT-talo, CLT-huvila ja muut persoonalliset rakennukset

la 12. maaliskuuta 2022 14.18.00

Omakotitalon (clt-talo) tai vapaa-ajan asunnon rakentamista miettivä on voinut kuulla maininnan CLT-taloista rakentamista koskevissa keskusteluissa tai rakentamiseen liittyvän uutisoinnin yhteydessä ja aihe nousee uudestaan pinnalle rakennuskohteen toteuttamisessa. Monet eivät välttämättä ole vielä tietoisia siitä, mihin kaikkeen CLT-massiivipuulevy materiaalina ja rakennusratkaisuna soveltuu – onhan kyseessä etenkin Suomessa uusi ja moderni tapa rakentaa.

Olipa sitten oma rooli rakennuskohteen toteuttamisessa mikä hyvänsä, ammattitaitoisella suunnittelulla ja toteutuksella CLT-rakentaminen on varteenotettava tapa tehdä laadukkaita, yksilöllisiä ja kestävän kehityksen periaatteisiin soveltuvia kohteita sekä muita rakennuksia ja rakennusosia.

Olisiko CLT-talo sinun juttusi? Jos aihepiiri kiinnostaa hiemankin enemmän, voit lukaista tämän artikkelin tarkemmin. Sekin on hyvä huomioida, että CLT:tä käytetään yhä enenevissä määrin myös korkeassa rakentamisessa ja julkisen rakentamisen puolella.

CLT-elementtien valmistus on periaatteessa yksinkertaista – toki siihenkin on omat rakentamisen ammattilaisensa ja elementtien valmistukseen erikoistuneet spesialistinsa. Joka tapauksessa räätälöintimahdollisuudet ovat monipuoliset ihan rakennuskohdekohtaisesti. Voit tutustua oheisella sivulla, mihin kaikkeen CLT soveltuu.

CLT-talo vai sittenkin huvila?

Yksilöllinen CLT-talo voidaan rakentaa CLT-elementeistä ja CLT-rakenteista. Ja kuten nämäkin alla olevat kuvat asiaa kenties havainnollistavat, CTL sopii monipuolisen omakotitalorakentamisen lisäksi mainiosti tyylikkäiden ja kodikkaiden vapaa-ajan asuntojen sekä muiden rakennuskohteiden toteuttamiseen.

Kun mukaan otetaan suunnitteluvaiheessa myös taitava arkkitehti, tuloksena on persoonallinen, pitkäikäinen ja ihastuttava ratkaisu. Oheisissa kuvissa näkyvää ja CLT-rakentamista hyödyntävää modernia huvilaa rakennetaan Sotkamon alueelle Kainuuseen. Pihapiirin viihtyisä saunarakennuskin on toteutettu CLT:tä hyödyntämällä – unohtamatta CLT-runkoista autotallia.

Tämä vapaa-ajan asunto on muuten erinomainen esimerkki sellaisesta kohteesta, jonka suunnitteluvaiheessa on ollut mukana taitava arkkitehti. Lopputuloksena on eittämättä persoonallinen, pitkäikäinen ja ihastuttava ratkaisu.

CLT-huvila on ainutlaatuinen – voi sanoa jopa uniikki – sillä siinä käytetään erikoisrakennetta, jota CrossLam tarjoaa ainoana CLT-elementtien valmistajana ja tehtaana Suomessa – ja tiettävästi koko maailmassa.

Huvilakohteessa tehdään myös rakenteellisia tutkimuksia: seuraamme muun muassa rakenteen lämpöteknistä toimivuutta sekä kosteusteknistä toimivuutta. Tulokset vaikuttavat jo tässä vaiheessa lupaavilta.

Kuusi tämän CLT-talon/huvilan erityispiirrettä

1. Yhdistelmä: CrossLamin CLT + Ekovillan sandwich-rakenne
2. Kantavan 80-millisen CLT-sisäpinnan jälkeen pystyrunko, jonka ulkopintaan on kiinnitetty 60-millinen lehtikuusiverhottu CLT-elementti
3. CLT-elementtien väliin on puhallettu kotelopuhalluksena yläkautta Ekovilla-eriste
4. Kahden puupinnan välissä täyspuukuitueriste = hyvin eristävä umpipuurakenne
5. CLT:n pintakerroksena käytetään siperianlehtikuusiverhousta
6. Kiinteiden ikkunoiden asennukset on toteutettu listattomilla ja karmittomilla ratkaisuilla

Rakentajat & rakennuttajat
Kysy tästä CLT-erikoisrakenteesta ja se hyödyntämisestä sinun rakennuskohteessasi suoraan ammattilaisiltamme.

Persoonallinen huvila, katso kuvat

Vapaa-ajan asuntoihin liittyy myös toinenkin CLT-rakentamisen näyttävä ja moderni referenssikohteemme, joka valmistuu myöskin Sotkamon alueelle suojaisalle tontille. Tässä huvilarakennuksessa on rakenteellisena ratkaisuna massiivipuinen ja vahva CLT-runko (paksuudeltaan 200 millimetriä muodostuen viidestä puulevykerroksesta). Itse asiassa huvilarakennuksen seinärakenne toimii massiivisuutensa vuoksi hyvin lämmöneristeenä. Kohteessa näkyvänä sisäpintana käytetään kuusta.

Tässä kohteessa on noin 60 kuution edestä CLT-elementtejä ja -rakenteita. Esimerkiksi huvilan kaikki pystyrakenteet ovat CLT:tä. Materiaalia käytetään myös parven lattiapintana, jolloin vastaavasti alakerrassa olevien makuuhuoneiden kattopinta on CLT:tä.

Kuvissa näkyvässä päärakennuksessa (CLT-talo/CLT-huvila) on erillinen ulkoverhouskerros, jonka avulla saadaan kantavalle rungolle lisää käyttöikää. Nykyaikaisessa huvilakohteessa on uhrilautakerros irtikoolattuna, joten ratkaisu mahdollistaa tuulettumisen – CLT-rakenne ei siten ole kosteusrasituksen alaisena, vaan pysyy kuivana. Huomaatko kuvista, mitä spesiaalia on ikkunaratkaisussa?

Kohteen ikkunat on upotettu huullostyöstöillä. Eli huvilassa hyödynnetään tavallisia karmillisia ikkunoita, mutta ikkunoiden karmeille on tehty upotushuullos siten, että karmit saadaan verhottua listattomasti CLT:n ulkopintaan.

CLT autiotuvan materiaalina

Rautulammella Urho Kekkosen kansallispuistossa retkeilijöiden, luonnosta ja ulkoilmasta nauttivien silmä lepää, hengitys tasaantuu ja mieli rauhoittuu, sillä maisemat ovat upeat. Retkeilijät voivat taukoilla hetken ja ladata ”akkujaan” eväiden parissa tai yöpymällä autio- tai varaustuvassa. Käytössä on myös huoltorakennus ja käymälä. Autio- ja varaustuvan yhteydessä samassa rakennuksessa on myös kuivaushuone vaatteille ja varusteille. Läheisyydessä on lisäksi kaksi tulentekopaikkaa, joiden ääreen voi istahtaa siemailemaan maittavat nokipannukahvit, keittämään vettä ja valmistamaan ruokaa.

Tämä kohde on erityisen mielenkiintoinen myös rakennusteknisesti sillä CrossLamin valmistamia CLT-elementtejä ja -rakenteita on hyödynnetty kohteiden rakentamisessa. Rakennusten rungot ovat CLT:tä – lisäksi kaikki tupien kalusteet on tehty CLT:stä: eli pöydät, laverit, penkit ja keittotasot. Oikeastaan kaikki sisäpinnat ovat CLT:tä, lattiaa lukuun ottamatta.

CLT-elementit ja rakenteet kuljetettiin tähän persoonalliseen kohteeseen keväthangilla moottorikelkkojen sekä telakuorma-auton avulla. Rautulammen tuvat sijaitsevat noin 10 kilometriä lähimmältä tieltä.

Kohteiden suunnittelusta on vastannut arkkitehti Manu Humppi. Hän on myös innokas luonnossa liikkuja, retkeilijä ja valokuvaaja. Kuten hänen ottamistaan kuvista voi päätellä, CLT on esillä Rautulammen kohteessa hyvinkin persoonallisesti. Rautulammen kohteen kuvat: Manu Humppi.

Mahdollisuudet monipuolistuvat: CLT-talo

Iloksemme voimme kertoa, että meidän investointihankkeemme on edennyt tasaisesti viime syksyn ja tämän kevään aikana: asfalttityöt on nyt saatu valmiiksi. Investointihankkeemme näkyy piha-alueellamme tai toimitilojemme läheisyydessä vierailleille. Näistä oheisista viime marraskuussa otetuista kuvista hahmottunee ainakin osittain rakennuksen kokoluokka (kuvat ovat marraskuun alusta). Hankekokonaisuus käsittää tarkemmin sanottuna uuden tuotantohallin rakentamisen, CNC-kapasiteetin laajentamisen (uusi CNC-kone) sekä levyhionnan koneellistamisen. Tutustu investointiin liittyvään asiaan myös täällä.

Näistä kuvista hahmottunee ainakin osittain uuden tuotantohallimme kokoluokka (kuvat ovat marraskuun alusta).

Kaikille asiakkaillemme tuotantomme ja palveluidemme kehittäminen tulee konkretisoitumaan entistä laadukkaampina ja monipuolisempina palveluina sekä räätälöidympinä CLT-elementteinä ja -rakenteina. Kaiken perustana on tietysti crosslamilaisten laaja ja monipuolinen ammattitaito sekä CLT-valmistuksen pohjana käytettävä puuraaka-aineemme. Materiaalina se on korkealaatuista, sillä tuotantokokonaisuutemme sijaitsee maailman parhaan havumetsävyöhykkeen sydämessä ja hyödynnämme totta kai alueen puuta mahdollisimman paljon – vastuullisuutta kuitenkaan unohtamatta.

Uudistuksen myötä tuotantokapasiteettimme nousee ja lisäksi CLT-levyjen ja -rakenteiden jälkikäsittely- ja räätälöintimahdollisuudet monipuolistuvat. Olipa rakennettava kohde CLT-talo, CLT-huvila tai jokin muu CLT-elementtejä ja -rakenteita hyödyntävä rakennus, yksilölliset ratkaisut onnistuvat laajalla skaalalla.

Investointihanke on osa sekä alueellista että paikallista yhteistyötä, sillä tätä kokonaisinvestointia tukee Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Lisäksi investointihankkeessa on mukana myös Kuhmon kaupunki.

Mikäli edustat esimerkiksi rakennuttajaa, kaupungin tai kunnan teknistä osastoa, rakennushankkeiden ja -investointien päättäjää, rakennusyritystä tai olet ammattirakentaja, omakotitalorakentaja tai vapaa-ajan asuntoa rakentava, kysy lisää CLT-elementistä ja CLT-rakentamisen monipuolistuvista mahdollisuuksista suoraan ammattilaisiltamme.

 

Voit seurata meitä helposti modernin puurakentamisen maailmassa:

LinkedInissä
Instagramissa
Tilaa uutiskirjeemme

Kiitos jälleen siitä, että luit blogiartikkelimme (aiheena CLT-talo). Meillä on näkemystä puurakentamiseen, sillä CrossLam on Suomen ensimmäinen CLT-levyn valmistaja ja toimittaja. Tuotantolaitoksemme sijaitsee maailman parhaan havumetsäalueen sydämessä Kuhmossa. Juuremme kainuulaisessa metsämaisemassa ovat meille erityisen painava seikka.

Katso lisää uutisia

Tilaa Crosslamin uutiskirje

Tilaa alla olevan linkin kautta Crosslamin uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Sopivin väliajoin ilmestyvässä uutiskirjeessä kerromme Crosslamin ajankohtaiset kuulumiset ja käsittelemme puurakentamista mielenkiintoisista näkökulmista.

Tilaa uutiskirje

Referenssit

CLT-elementtien valmistusprosessin yksinkertaisuus mahdollistaa räätälöidyt tuotteet, yksilöllisesti jokaista projektia varten. CLT on edullinen tapa toteuttaa laadukkaita, yksilöllisiä ja kestävän kehityksen mukaisia koteja sekä muita rakennuksia ja rakennusosia. Tutustu referensseihimme!

Lue lisää

Oy CrossLam Kuhmo Ltd.  |  Kivikatu 4, 88900 Kuhmo, Finland  |  Puh. +358 9 4282 7440  |  info@crosslam.fi
All content © 2019 Oy CrossLam Kuhmo Ltd.
Rekisteriseloste, evästeet ja yksityisyys