materialsmaterials extranetextranet uk-flag

Crosslamin CLT:stä on rakennettu tänä vuonna useita puukerrostaloja

ti 6. marraskuuta 2018 11.19.00

Rakennustutkimus RTS toteutti kesäkuussa tutkimuksen, jossa kartoitettiin kuntien näkemyksiä puunkäytöstä rakentamisessa. Tutkimustulos kertoo, että kuluvana vuonna yhä useampi kerros- tai rivitalo on tehty puusta. Saman kehityksen odotetaan jatkuvan kahtena seuraavana vuonna. Crosslamilla on huomattu puunkäytön kasvu kerrostalorakentamisessa. CLT-elementtejä kerrostaloihin on valmistettu koko vuoden ajan joka viikko.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan puurakentamisen rakennusluvat ovat kasvaneet kuluvan vuoden tammi-elokuussa 7 prosenttia ja puuelementtirakentamisen luvat 20 prosenttia. Luvut kertovat puurakentamisen osuuden kääntyneen kasvuun rakennuslupien perusteella laskettuna, koska rakennuslupien kokonaismäärä on pysynyt edellisvuoden tasolla ja betonirakentamisen luvissa oli miinusta 8 prosenttia ja betonielementtirakentamisessa 13 prosenttia. Kyseisenä aikana puukerrostalojen rakennuslupien määrä on ollut vahvassa 17 prosentin kasvussa. Betonikerrostalojen lupamäärissä on puolestaan ollut laskua 8 prosenttia. Puukerrostalohankkeiden määrä hankekannassa on noussut viime vuoden marraskuisesta 9 300 puukerrostaloasunnosta 10 000 asuntoon.

Omakotitalot rakennetaan edelleen useimmiten puusta. Puu on markkinajohtaja noin 90 prosentin osuudella. Hirsi- ja CLT-taloja on tehty entistä enemmän viime aikoina. Puu sopii omakotitalorakentamisen lisäksi kaikkeen kaupunkirakentamiseen. Rakentaminen painottuu nykyisin kasvukeskuksiin, joten puun käyttöä kerrostaloissa ja kaupunkipientaloissa tulee kehittää ja kasvattaa edelleen. Kunnat voivat edistää puurakentamista kaavoituksella sekä käyttämällä puuta koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten rakentamiseen. Puunkäyttö julkisissa rakennuksissa kasvaa vuonna 2018 vaikka se vähenikin edellisenä vuonna. Tänä vuonna kasvua on ollut erityisesti koulurakentamisessa. Vuosina 2010–2017 Suomessa tehtiin kuntaselvityksen perusteella 29 palvelurakennusta hirrestä tai massiivipuusta. Nyt vuosille 2018–2020 tiedossa on jo 86 vastaavaa palvelurakennusta, eli noin kolme kertaa enemmän kuin mitä koko 2010-luvun alkupuolella rakennettiin.

Tarkasteltaessa koko rakennuksen elinkaarta puurakentaminen pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä, joten ilmastotavoitteisiin pääseminen edellyttää puunkäytön lisäämistä rakentamisessa.

 

Lähteet:

Ympäristöministeriön tiedote 12.9.2018: Tutkimus: Puukerrostalojen määrän odotetaan tuplaantuvan vuosina 2018-2020

Rakennuslehti, Seppo Mölsä 5.11.2018: Puurakentamisen kasvu alkaa näkyä markkinaosuuksissa

 

Tutustu myös Crosslamin referensseihin

(kuva Martti Huusko / Huzza Oy)

Katso lisää uutisia

Tilaa Crosslamin uutiskirje

Tilaa alla olevan linkin kautta Crosslamin uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Sopivin väliajoin ilmestyvässä uutiskirjeessä kerromme Crosslamin ajankohtaiset kuulumiset ja käsittelemme puurakentamista mielenkiintoisista näkökulmista.

Tilaa uutiskirje

Referenssit

CLT-elementtien valmistusprosessin yksinkertaisuus mahdollistaa räätälöidyt tuotteet, yksilöllisesti jokaista projektia varten. CLT on edullinen tapa toteuttaa laadukkaita, yksilöllisiä ja kestävän kehityksen mukaisia koteja sekä muita rakennuksia ja rakennusosia. Tutustu referensseihimme!

Lue lisää

Oy CrossLam Kuhmo Ltd.  |  Kivikatu 4, 88900 Kuhmo, Finland  |  Puh. +358 9 4282 7440  |  info@crosslam.fi
All content © 2019 Oy CrossLam Kuhmo Ltd.
Rekisteriseloste, evästeet ja yksityisyys