materialsmaterials extranetextranet uk-flag

Massiivipuu ja modernin puurakentamisen elementit

ti 25. toukokuuta 2021 08.22.00

Puurakennukset ovat perinteistä suomalaista maisemaa ja puurakentamisen suosio on kasvamaan päin edelleen myös 2020-luvulla, sillä uusi tekniikka ja innovatiiviset menetelmät ovat tuoneet uudenlaisia mahdollisuuksia rakentamiseen. Moderni puurakentaminen kiehtoo myös nuorempia rakentajia, kodin ostajia ja rakennuttajia.

Massiivipuu ja CLT-rakentamistekniikan hyödyntäminen tarkoittaa käytännössä sitä, Tilaelementit tehdään kuivissa sisätiloissa ja vakioiduissa tehdasolosuhteissa sekä vaativien laatukriteerien mukaan valmiiksi asti. Levyt ovat ristikkäin liimaamisen vuoksi vahvoja ja mitoiltaan stabiileja, joten niitä voidaan käyttää niin rakennusten pysty- kuin vaakarunkorakenteissa.


Massiivipuu tarjoaa rakentamiseen monipuolisia ja tyylikkäitä mahdollisuuksia. CLT-levy on massiivipuulevy, jossa 3, 5 tai 7 lamellikerrosta on liimattu ristiin. Blogiartikkeli jatkuu kuvan alapuolella.

Puurakentamisen suosio hiipunee tuskin tulevaisuudessakaan, sillä puu on eräs maailman ympäristöystävällisimmistä rakennustuotteista – itse asiassa CLT-elementti toimii hiilivarastona koko rakennuksen elinkaaren ajan. Tämän vuoksi se parantaa poikkeuksetta rakennuksen hiilitasetta merkittävästi.

Puun kysyntä rakennusmateriaalina kasvaa jatkuvasti. Ympäristötietouden lisääntyminen ja entistä parempi ymmärrys luonnonvarojen säästämisen tärkeydestä lisää rakentajien ja koko yhteiskunnan kiinnostusta puurakentamiseen.

Tuuliniitty on puukerrostalorakentamisen lippulaiva

Haluamme hoksauttaa, että rakentamiseen on saatavilla toimivia ja ekologisia tuotteita. Suhtaudumme luonnollisesti intohimolla rakentamisen teknisiin innovaatioihin, jotka tekevät telluksesta hieman paremman paikan tallustaa.

CrossLamilla on ollut ainutlaatuinen tilaisuus olla mukana yhteistyökumppanina upeassa kerrostalokohteessa Espoossa. Saammeko esitellä: modernin puukerrostalorakentamisen lippulaiva!

Tämä kohde tunnetaan myös nimellä Tuuliniitty. Vastikään valmistunut Tuuliniitty on Suomen toiseksi korkein puukerrostalo. Siinä on peräti 13 kerrosta ja yhteensä 165 asuntoa, joista 154 yksiötä ja 11 perheasuntoa.

Tapiolan kaupunginosassa Espoossa sijaitseva tyylikäs kohde on toteutettu tilaelementtitekniikalla – eli puukerrostalo on ikään kuin koottu tehdasolosuhteissa valmiiksi asti tehdyistä huoneistoista. CrossLamin Kuhmossa valmistamia massiivipuuelementtejä hyödynnetään rakennuksen kantavana runkomateriaalina. Sen lisäksi CLT on esillä rakennuksessa myös näkyvinä sisäpintoina.


13-kerroksinen Tuuliniitty kohoaa Espoon Tapiolan kaupunginosassa huimaan korkeuteen.

Tuupalan puukoulu on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta

Massiivipuuelementtitekniikka (CLT) soveltuu mainiosti myös suurempiin rakennuskohteisiin, joissa tarvitaan erilaisia tiloja ja julkiseen rakentamiseen. Yksi tällainen on Kuhmon keskustan kupeessa sijaitseva Tuupalan puukoulu. Kohde on Suomen ensimmäinen massiivipuuelementeistä rakennettu koulu, lisäksi se oli valmistumishetkellään (käyttöönotto vuonna 2018) järjestyksessään toinen kyseisellä tekniikalla rakennettu julkinen rakennus Suomessa.

Tuupalan koulu on herättänyt kansainvälistä uteliaisuutta ja huomiota. Puukoulun kokonaisala on 5500 m². Kohteen CLT-elementit on valmistettu CrossLamin ammattilaisten toimesta Kuhmossa ja rakennusmateriaalina on käytetty kainuulaisissa korvissa erityisen lujaksi kasvanutta puuta. Kuvista voit huomata, että massiivipuuelementtitekniikka on vahvasti läsnä upeassa liikuntasalissa ja hämmästyttävän valoisassa aulassa.

Kolmiosaisen koulun runko on rakennettu CrossLam valmistamasta CLT-levyst. Levyä valmistettiin tähän kouluun yhteensä yli 4300 m²:n edestä. Levypaksuudet vaihtelivat 60–260 mm:iin. CLT:n edut tulevat esiin suuressa rakentamisessa myös tässä tapauksessa, sillä mittatilaustyönä toimitettavat levyt lyhentävät rakentamisaikaa työmaalla.

Koulu on muuten suunniteltu ja rakennettu ottaen huomioon Terve talo -kriteerit. Tuupalan työmaalla rakentaminen tapahtui valtavien telttojen sisällä säältä suojassa. Tärkeintä on ollut saada koululaisille ja henkilökunnalle terve ympäristö oppimiseen ja opettamiseen.

Tuupalan koulu on huomioitu Pohjois-Suomen parhaana rakennustekona vuonna 2017 ja vuoden 2018 Puupalkinnolla.


Kuvista voit huomata, että massiivipuuelementtitekniikka on vahvasti läsnä Tuupalan puukoulun upeassa liikuntasalissa ja hämmästyttävän valoisassa aulassa.

Tutustu myös CrossLamin muihin referensseihin
 

Massiivipuu, tilaelementtitekniikka ja CLT-levyt


CrossLamin valmistamia CLT-levyjä on hyödynnetty myös Helsinkiin, Espooseen ja Vantaaseen rajautuvalla Honkasuon alueella, jossa on upea puinen kaupunkikylä. Kuvassa As Oy Haapaperhosenpolku.
 

Etenkin kerrostalorakentamisessa moduuli- eli tilaelementtirakentaminen on yleistymässä koko ajan. Rakennuttajat ovat heränneet modernin puurakentamisen tarjoamiin monipuolisiin mahdollisuuksiin. Tämän kehityksen on nähnyt myös CrossLamin myyntijohtaja Ville Manninen.

Hän on seurannut aitiopaikalta modernin puurakentamisen kehittymistä niin teknologian kuin rakentajien osaamisenkin suhteen. Diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta valmistunut rakentamisen asiantuntija näkee CLT:n mahdollisuudet vahvoina rakennusteollisuudessa Suomessa.

– Kaupunkialueella ja kasvukeskittymissä rakentaminen tilaelementtitekniikkaa ja CLT.tä käyttämällä tapahtuu itse asiassa perinteisiä rakennustapoja nopeammin, sillä varsinainen työmaavaihe on verraten lyhyt. Kokonaisen puukerrostalon rakennusaika voi kestää vain joitakin kuukausia, Manninen korostaa.

Lisäksi rakentamisesta lähiympäristölle aiheutuvat häiriöt ovat tällöin pienemmät. Toinen vahva tekijä on tällaisen rakennustavan kustannustehokkuus.

– Myös julkinen rakentaminen tai korkea rakentaminen voi olla kustannuksiltaan järkevää. Tilaelementtirakentamisessa rakennusaikaan sidottu pääoma saadaan tuottamaan mahdollisimman nopeasti.

Manninen näkee, että pitkälle kehittyneiden puutuotteiden, teknologian ja valmistustekniikan tuntemuksen sekä tietysti rakentajien ammattitaidon karttumisen myötä CLT-rakentamiseen liittyen tämä on mahdollista.

– Tämä tarkoittaa sitä, että menemme kohti entistä valmiimpia toimituksia myös korkean rakentamisen saralla, mikä tuo aivan uudenlaista joustavuutta rakennuskulttuuriimme, Manninen pohtii.

Ville Manninen muistuttaa myös siitä, CrossLamin tuotantotilat sijaitsevat maailman parhaan havumetsäalueen sydämessä. Kainuulaiset korpimetsät ovat puhtaita sekä tunnettuja lujakestoisiksi kasvaneista puistaan.

– On ilahduttavaa, että meillä on massiivipuulevyjen valmistamiseen huippulaadukasta raaka-ainetta ihan omasta takaa ja valmistuksessa käytettävä puu tulee lähialueilta.


CrossLamin Kuhmossa valmistamasta CLT-levystä on rakennettu muun muassa julkisia rakennuksia, kerrostaloja, rivitaloja, hoivakoteja, pientaloja, vapaa-ajan asuntoja, meluesteaitoja, hirsiaihioita sekä paljon muita rakennelmia ja rakennusosia. Puupinnoilla saa kodikkuutta, lämpöä ja luonnollista kauneutta sekä sisä- että ulkotiloihin. Kuvassa CrossLamin myyntijohtaja Ville Manninen.
 

Nopea CLT-info

Jos et vielä tunne massiivipuun, massiivipuuelementtien ja CLT:n mahdollisuuksia, tässäpä kootusti asiaa pähkinänkuoressa, mistä on kysymys. Jos olet jo ammattirakentaja tai rakennuttaja, voit vilkaista vaikka kertauksen vuoksi. Massiivipuu mahdollistaa monipuolisen rakentamisen.

CLT tarkoittaa massiivipuulevyä, joka valmistetaan liimaamalla ristiin puulevykerroksia. CrossLamin valmistama CLT-levy on luja ja ympäristöystävällinen rakennustuote. Valmistuksessa käytettävä puuraaka-aine on tavallisimmin PEFC-sertifioitua kainuulaista mäntyä tai kuusta.

CLT pähkinänkuoressa

  • CLT-levy on massiivipuulevy, jossa on 3, 5 tai 7 lamellikerrosta liimattu ristiin
  • On teollinen puutuote, jonka valmistamme aina asiakasmittoihin
  • Levyt ovat kevyitä, jäykkiä ja kestäviä
  • Ekologinen rakennustuote, jonka hiilijalanjälki on pieni
  • Toimii rakennuksen kantavana runkona, lisäksi valmiina sisäpintana
  • Valmistusprosessin yksinkertaisuus mahdollistaa räätälöidyt tuotteet
  • Puulla on tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia


Edustatko rakennuttajaa, kaupungin tai kunnan teknistä osastoa, rakennushankkeiden ja -investointien päättäjää, rakennusyritystä vai oletko ammattirakentaja? Jos haluat tietää CLT-rakentamisen kattavista mahdollisuuksista, ota yhteyttä ammattilaisiimme.

Massiivipuu: moduuli- ja tilaelementtirakentaminen

Erityisesti kerrostalorakentamisessa moduuli- eli tilaelementtirakentaminen on jatkuvasti yleistymässä. Unohtamatta pientaloja, joita voidaan myös rakentaa tehtaalla valmiiksi varustelluista tila- tai tasoelementeistä. Tilaelementit koostuvat valmiista seinistä, lattiasta ja katosta, jotka rajaavat tilaelementin. Suunnittelussa tulee huomioida tietenkin elementtikuljetusten sallimat mitat.

Crosslam-levyt voidaan varustella yhteistyökumppaneidemme tehdasolosuhteissa taso- tai tilaelementeiksi.

Tilaelementeissä voi olla kaikki valmiina:

• Väliseinät
• LVIS-asennukset
• Ikkunat ja ovet
• Kalusteet ja varusteet
• Sisäpinnat

• Rakennettava CLT-kohde kootaan työmaalla nostelemalla nosturilla valmiit elementit paikoilleen kuin suuri 3D-palapeli.
• Kerrostalorakentamisessa kaksoisrungot välipohjissa ja -seinissä mahdollistavat hyvän ääneneristävyyden.
• Työmaalla säästytään erillisiltä valu- ja juotostyövaiheilta = rakentaminen ei aiheuta rakennusaikaista kosteuskuormaa muillekaan rakenteille.
• Kokonaisen puukerrostalon rakennusaika voi kestää vain joitakin kuukausia.
• Rakennusaikaan sidottu pääoma saadaan tuottamaan mahdollisimman nopeasti.

Massiivipuu: tutustu CLT-levyn teknisiin tietoihin

Ota yhteyttä CrossLamin ammattilaisiin

Katso lisää uutisia

Tilaa Crosslamin uutiskirje

Tilaa alla olevan linkin kautta Crosslamin uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Sopivin väliajoin ilmestyvässä uutiskirjeessä kerromme Crosslamin ajankohtaiset kuulumiset ja käsittelemme puurakentamista mielenkiintoisista näkökulmista.

Tilaa uutiskirje

Referenssit

CLT-elementtien valmistusprosessin yksinkertaisuus mahdollistaa räätälöidyt tuotteet, yksilöllisesti jokaista projektia varten. CLT on edullinen tapa toteuttaa laadukkaita, yksilöllisiä ja kestävän kehityksen mukaisia koteja sekä muita rakennuksia ja rakennusosia. Tutustu referensseihimme!

Lue lisää

Oy CrossLam Kuhmo Ltd.  |  Kivikatu 4, 88900 Kuhmo, Finland  |  Puh. +358 9 4282 7440  |  info@crosslam.fi
All content © 2019 Oy CrossLam Kuhmo Ltd.
Rekisteriseloste, evästeet ja yksityisyys